Berubah fikiran.

Tak jadi nak kekalkan blog ni dalam mod private. Janganlah tanya kenapa. Soalan kenapa ni macam biasa, aku jarang-jarang tahu atau pasti jawapannya.

Sudah hampir tamat hari ke enam belas. Di mana ia, apa nasibnya, bagaimana keadaan isinya, semuanya masih teka-teki. Dan kebanyakan manusia di dunia sudah mula move on. Yang tinggal meratapi dan menunggu hanyalah mereka yang mempunyai talian kukuh dengan mereka – ahli keluarga, sahabat rapat, kekasih hati, pecinta rahsia. 

Aku fikir masih ramai di luar sana yang mendoakan mereka setiap kali usai solat, sebelum memejamkan mata, sebaik sahaja roh dan jasad kembali bersatu selepas terpisah sementara dengan izin Yang Maha Esa.

Aku? The fact that I am typing it here means it is still very much deep within me. Walaupun tak sampai ke tahap keluar cerpen macam adik aku yang seorang tu. Setakat puisi pendek saja. Itu pun tidaklah hebat sampai dibaca secara langsung di kaca televisyen, menjadi viral dan diplagiat pula.

Bercakap tentang plagiat… seriously, people. Anyone can write nowadays. Sign up on any social media site and you have your own so-called space. Short on words? Tweet it. Prefer pictures? Insta it. Want to rant? FB is around. Want to rant longer? Hey, introducing to you WP.

What is so kick-ass about calling others’ works your own, eh?

Aku faham, beb/dude, ilham/ayat/idea tu semua datang dari Tuhan/Allah/apa saja nama yang kau letak pada Kuasa Teratas dalam hidup kau. Tapi, apa yang Dia dah letak atas sekali kat anatomi jasad kau, iaitu otak kau, ada rohnya yang dipanggil akal fikiran. Nak kata belum ada akal, dah pandai menaip dan klik butang Hantar pulak hasil plagiat tu kat portal atas talian. Jadi gunakanlah ke arah yang betul. Janganlah nak bohong kata tak tau konsep plagiat atau tak rasa benda tu salah. Kau tak bodoh, jadi janganlah bodohkan diri sendiri.

Kesiankanlah naluri kebaikan dalam diri kau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s