Nak turunkan salji ke tidak?

Tiap-tiap kali menaip kat sini, tukar layout. Tak ubah-ubah lagi tabiat tu sejak azali kan? :p

Banyak perkara berlaku di seluruh negara dan dunia sekarang. Kes bunuh dah macam jadi hidangan biasa muka depan surat khabar dalam negara. 10 tahun dulu, it’s almost unthinkable to see such news. Now it’s becoming a weekly thing, almost to the point of  losing its sense of sensitivity. Dah rasa macam… “Oh, ada kes lagi. Haish.” Dah tak ada dah tanda seru dan tanda soal berkali-kali kat hujung ayat kita. Dah jadi makin biasa. Dah tak jadi tak-boleh-dipercayai lagi.

Kenyataan yang teramat-amat menakutkan. Kejahatan jadi kebiasaan dan tidak lagi memeranjatkan, dan siapa saja boleh jadi mangsa. Rasa takut bercampur rasa lali. Kombinasi yang paling tajam menikam, pada pendapat aku.

Satu lagi, banjir. Pahang terjejas teruk. Pusat pemindahan pun naik air, apa kes kan? Kat negeri-negeri lain hujan tak berhenti-henti dah masuk hari ketiga kot. Laju hujan tu je berbeza, sekejap renyai sekejap lebat. Tapi hujan. Hujan, hujan dan hujan.

Memang sejuk cuaca jadinya. Tapi macam biasa, too much of something is never a good thing.

Jadi kita yang tiada kuasa ni buat apa? Berdoa. Beristighfar. Kembali pada Allah.

Semangat bekerja freelance pun macam hujan sekarang ni. Sekejap lebat, sekejap renyai. Tapi macam biasa, tanggungjawab tetap tanggungjawab. Tarikh mati mesti dipatuhi, tidak dapat tidak! Gambatte!

Of course, this is the time when the creative juice suddenly flows and begs to be typed down/written on paper. COME ON!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s