Memotivasi diri sendiri

Enche Suami beli senaskhah kalendar 2013 di kedai buku tempoh hari semasa outing hari jadi. Salah satu kata-kata motivasi yang menghiasi kalendar itu adalah:

Be Happy! Inspiration comes when our heart is light and free.

No wonder la jadi sengkak dan sangkut je benakku sebulan dua ni. Sebab dalam hati tiada kegembiraan, terutamanya bila di tempat kerja.

Rancangan aku sempena 2013 nanti, aku akan membuat satu perkara yang menggembirakan hati aku setiap hari. Setiap hari. Tiap-tiap hari. Tanpa gagal, tanpa leka, tanpa cuai.

Biarlah kepala besar di pejabat pandang aku sebagai seorang yang asyik menyusahkan dia dengan unexpected surprises. Biarlah kepala kecik exasperated dengan cara aku yang masih merangkak-rangkak memahami selok-belok dan cara fikir insan bahagian perhubungan awam. Biarlah keadaan luaran menerjah-nerjah pintu kemenyampahan untuk menghamburkan kesalahan-kesalahan dan benda-benda yang tidak selesai ke pundak aku.

Yang penting, aku akan berusaha membetulkan kesilapan, meminta pertolongan setiap kali diperlukan, tell them every single freaking thing and every minute detail of roadblocks that I am facing dan let them see all the solved and unsolved issues. Dan setiap kali aku tinggalkan the work of hard knocks itu, aku akan menulis. Menaip setiap patah perkataan setiap hari.

I will become a writer, write and publish my writings, and make a living out of my writings. I will do it. Even if it kills me, I swear I will make my childhood dreams come true in 2013.

So please help me Allah and guide me towards Your Way. Ameen.

Advertisements

2 thoughts on “Memotivasi diri sendiri

    1. Thank you Sis! Dah lama gak tak menulis ni. Teruk betul tak praktis, camna nak siap bukunya 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s