1st entry of the year… on the 7th.

Oh, darn it. Failed my ninth 2017 resolution by only writing here on the 7th. Supposed to have 7 entries already for the year! Boo hoo.

What to write tonight?

Blank page?

A fast and furious movie (the first installation of the franchise) playing on HBO right now in front of me?

Synchronising current content of iP7 with the laptop’s iTunes?

The still unfinished Kisah Laki Bini by Hamka Kereta Mayat, lying by my side?

So many things to type, so little will.

I think I’ll just do what I need to do, i.e. type down whatever, one page and one day at a time. Who knows, I will make enough sense to turn it into a full-fledged manuscript one fine day.

Azam 2017

Ha, gitu. Dah lama tak tulis azam kan. Tahun ni rasa nak tulis šŸ˜‰

  1. Nak mengaji Al-Quran setiap hari sekurang-kurangnya satu muka.
  2. Nak solat fardu lima waktu ada awal waktu.
  3. Nak hafaz keseluruhan juzuk 30 Al-Quran.
  4. Nak bersenam semula. Sasaran empat hari seminggu, setiap kali paling kurang 30 minit. Buatlah apa-apa untuk keluarkan peluh – kemas rumah pun OK.
  5. Nak siapkan draf pertama Menjejak Rindu. Sekarang dah bab 25. Sasaran 35 bab. Sikit lagi! 10 bab saja lagi!
  6. Nak capai sasaran Goodreads Reading Challenge 50 buku dalam setahun – maka, setiap bulan perlu habiskan baca sekurang-kurangnya 5 buku. Maknanya, 1 buku seminggu.
  7. Nak melipatgandakan usaha untukĀ zuriat sulung.
  8. Nak pergi Festival Penulis Melbourne bulan Ogos 2017.
  9. Nak menulis di blog setiap hari šŸ˜€

Kalian nak buat apa tahun 2017 ni?

(Kalau ada yang dah baca senarai ni versi awal, ya aku ada ubah sikit. Tak kuasa nak bagiĀ too much information. Hahaha!)

Dah lama gila tak update blog.

Entah ada orang baca lagi ke tidak blog ni entah?

Dah la blog rasmi pun tengah tak boleh access sebab lupa password.

Padan muka. Haha.

I wonder how long can I keep this space without feeling like I need to close it down just for closure. Sedangkan Y!Messenger tempat bertendang dan ber- segalanya masa zaman umur 20-an dulu pun akhirnya tutup versi desktop. Inikan pula blog? Demmm.

Anyway.

Sekarang dah 13 Ramadhan 1437H. Dah 13 hari berlalu. Termakbul ke doa? Terampun ke dosa? Melimpah ke rahmat? Wallahua’lam. I just do what I can, the best I can, at each point in time. Whether my best is good enough, Allah knows best. Sebab kalau ikut logik akal aku, manusia yang lemah lagi terbatas ni, tak cukup belaka.

Aku tetiba rasa tua. Sangat tua.

Oklah, nak bersiap pi berbuka kat rumah Ustaz. Salam.